Od niedawna w Polsce słowo grill było kojarzone głównie z urządzeniem węglowym. Jednak poza przyjemnością grillowania, wersja węglowa niesie ze sobą wiele niedogodności. Trzeba pamiętać o kupieniu brykietu i podpałki. Gdy brykiet jest nie najlepszej jakości, trudno grill podpalić, wokół jest pełno dymu i pyłu do sprzątania. Do tego na potrawę trzeba długo czekać, nim brykiet czy węgiel zamieni się w żar, na którym można coś upiec. Dlatego już po pierwszym sezonie zaczynają się wątpliwości, czy nie kupić grilla gazowego.
W Polsce mamy już duży wybór firm proponujących wysokiej jakości grille gazowe min. renomowany i dawno już znany w zachodniej Europie NAPOLEON, ściśle współpracujący z firmą TAPIS.pl. Przed wyborem idealnego dla nas modelu warto sprecyzować sposób w jaki zamierzamy z niego korzystać.
Grill węglowy wymaga więcej otwartej przestrzeni zaś grill gazowy można rozpalić przy pomocy zapalarki elektrycznej wbudowanej w urządzeniu, unikamy w ten sposób jakiegokolwiek otwartego płomienia. Mały grill gazowy zmieści się na większości tarasów i balkonów, duży będzie dodatkową ozdobą przestronnych tarasów, patio i ogrodów. W ofercie firmy NAPOLEON znaleźć można gazowe grille o różnych gabarytach i kolorach, w zależności od potrzeb. Mogą to być grille: wolno stojące, turystyczne, tarasowe do małych balkonów, grille do zabudowy, które pięknie wyglądają wkomponowane w małą architekturę ogrodu. O takich aranżacjach pisaliśmy we wcześniejszych felietonach.
Nowoczesny grill gazowy może być nie tylko sprzętem do przygotowania szybkiego i zdrowego posiłku, ale również jest przedmiotem, który zmieni design naszego tarasu. Eleganckie formy i wysoka jakość produktów NAPOLEON wpływają na podniesienie komfortu korzystania z grilla, a dodatkowy palnik zainstalowany w większych grillach pozwala na równoczesne przygotowanie gorącej kawy, herbaty czy do podgrzania sosu. Duża dostępność specjalistycznych akcesoriów do grillowania umożliwia grillowanie na bardzo wysokim poziomie.
Najważniejsza korzyść posiadania grilla gazowego polega na tym, że może nam on służyć cały rok. Hasło firmy NAPOLEON: „cztery pory grillowania, u nas nie ma takiego pojęcia jak sezon” – uświadamia nam, że teraz można cieszyć się zarówno upalnymi weekendami latem, jak również szalonymi imprezami sylwestrowymi przy grillu. Łatwość z jaką rozpala się grill zasilany gazem nie da się porównać do rozpalania grilla węglowego. Już po 40 sekundach można rozpocząć grillowanie, miło spędzając czas na rozmowach z przyjaciółmi, a nie na dmuchaniu w gasnący węgiel. Grille gazowe NAPOLEON dostępne są w szerokim asortymencie: od prostych modeli, po rozbudowane formy tworzące wręcz trzon kuchenny godny konkursu Master Chef.
W najbardziej rozbudowanych urządzeniach można korzystać z wielu funkcji:
– Infrared – palnik infrared podgrzewa mięso bezpośrednio od środka, w efekcie skraca się czas pieczenia
– Plancha żeliwna – mięso i warzywa gotowane na żeliwnej płycie nie tracą swoich naturalnych soków. Wszystko jest soczyste i niezwykle delikatne.
– Plancha metalowa – gotowanie z użyciem nierdzewnej tacy jest zdrowe, a przede wszystkim smaczne. Potrawy wychodzą chrupiące i soczyste.
– Wędzenie – wędzenie na grillu polega na pieczeniu mięsa w dymie dzięki czemu potrawy mają niepowtarzalny smak.
– Bezpośrednie – metoda bezpośrednia jest podobna do przysmażania tzn. potrawa jest grillowana bezpośrednio nad źródłem ciepła, ale są ogrzewane przez obieg gorącego powietrza.
– Rożen z wykorzystaniem palnika Infrared – pieczenie na ruszcie odbywa się szybko, sprawnie i niezwykle smacznie.
– Taca węglowa – tradycyjne grillowanie z użyciem węgla w grillach gazowych nigdy nie było tak proste. Wystarczy tacka na węgiel (do brykietu lub węgla)
Ze względu na szybkość uruchomienia grill gazowy można stosować w każdym dniu tygodnia do przygotowania późnego obiadu po dniu pracy. Pani domu już nie musi spędzać popołudnia zamknięta w kuchni, a każdy codzienny obiad może przerodzić się we wspólnie i rodzinnie miło spędzony czas przy grillu, na łonie natury we własnym ogrodzie czy tarasie. Ci którzy w weekend mają czas i ochotę na celebrowanie posiłku mogą użyć dodatków do grilla w postaci aromatów oferowanych przez producenta – firmę NAPOLEON, zdecydowanie wzbogacą smak naturalnym zapachem np. wiśni czy jabłoni. Jednak bez względu na oszczędność czasu największą zaletą grilla gazowego jest czystość i higiena przyrządzania potraw. Dania z grilla są zdrowsze od tych przyrządzanych na patelni gdyż pieczenie na grillu gazowym redukuje zawartość tłuszczów. Grill gazowy sprawdza się nie tylko przy potrawach z mięsa, doskonale udają się potrawy z wykorzystaniem warzyw, owoców czy serów, bez obawy że do do potraw przyklei się pył węglowy.
Poza tradycyjną kiełbaską czy kaszanką warto skorzystać z nowych, ciekawych i kuszących przepisów dań z grilla. Wszechstronny producent NAPOLEONA zadbał także i o to.
Warto wiedzieć, że powstaje coraz więcej sklepów wyspecjalizowanych w barbecue, które proponują szeroki wachlarz produktów do grilla. Wybierając model grilla warto zwrócić uwagę na warunki gwarancji, jakość materiałów użytych do jego budowy, obecność serwisu oraz innowacyjność. Cenę grilla gazowego należy porównać do dobrej klasy piekarnika, dobry grill tak jak dobry piekarnik – powinien służyć rodzinie przez wiele lat. Satysfakcje i zadowolenie przez wiele lat zapewnią profesjonalne produkty firmy NAPOLEN, a fachowy montaż wraz z pierwszym uruchomieniem urządzenia zapewni firma TAPIS.PL.
Wszystkie aktualności związane z firmą: Napoleon,Aktualność z kategorii: Grille