"Kozy"
to wysoce eleganckie i ekonomiczne urządzenia kominkowe.
Słowo
"koza" od dawna przypomina nam małe piecyki wolnostojące,
które służyły do dogrzewania mieszkań i budynków naszych dziadków.
W większości były to urządzenia o niezbyt wyrafinowanej estetyce
i niewygodne w użytkowaniu. Często służyły do gotowania potraw.
Właściwości grzewcze takich piecyków jednocześnie nie kreowały
na ich temat pozytywnych opinii: mała moc nominalna, niedługi
czas palenia itp.
Wiele firm branży grzewczej i kominkowej od wielu lat prowadzi
prace mające na celu ciągłe podnoszenie walorów użytkowych "kóz",
odcinając się w taki sposób od opinii, jaką dawniej niosła ze
sobą "koza".
Obecnie
w wielu państwach możemy ponownie spotkać wolnostojące piece w
nowo budowanych budynkach i mieszkaniach. Poza funkcją schludnie
estetyczną, "kozy" są niezwykle popularnym źródłem ogrzewania.
Wolnostojące piece kominkowe posiadają konstrukcję podobną do
wkładów kominkowych, z jedną podstawową różnicą - nie potrzebują
żadnej dodatkowej obudowy, co posiada wysoki wpływ na obniżenie
kosztów całej instalacji. W większości istnieją zamknięte, szczelne
paleniska, wyposażone w ładną obudowę. Materiałami stosowanymi
do konstrukcji pieców są żeliwo lub stal. Na wybór materiału konstrukcyjnego,
oprócz walorów grzewczych, ma wpływ także wygląd pieca: żeliwo
umożliwia uzyskiwanie wysoce niezwykłych, delikatnych kształtów,
nadając piecom elegancki i niezwykle stylowy wygląd; z drugiej
strony stal umożliwia uzyskiwanie prostych i nowomodnych konstrukcji.
Generalnie
piece stalowe posiadają mniejsze wymiary od pieców żeliwnych,
a tym samym i nieco gorsze parametry grzewcze. Piece stalowe to
w większości urządzenia mające pełnić funkcję dekoracyjną.
Większość piecyków wolnostojących to urządzenia przystosowane
do spalania drewna. Niektóre typy pieców są przystosowane do jednoczesnego
spalania węgla kamiennego. Podobnie jest w przypadku obudów kominkowych
drewno powinno być liściaste, o niskiej wilgotności (maks. 20%).
Gdy
w piecu spalane jest drewno (niektóre typy pieców przystosowane
są jednocześnie do spalania węgla kamiennego), korpus "kozy"
rozgrzewając się, oddaje gorąco bezpośrednio na pomieszczenie.
Ciepło oddawane poprzez piecyk stwarza w budynku wysoce miłą,
niepowtarzalną atmosferę, szczególnie w długie jesienno-zimowe
wieczory.
Parametry techniczne pieców
Według wielu, najważniejszym kryterium wyboru pieca bywa jego
moc nominalna. Nieprzemyślana decyzja w tej kwestii może później
spowodować, iż nigdy w pomieszczeniu nie osiągniemy żądanej temperatury
lub również pomimo pracy na zredukowanej mocy, temperatura w pomieszczeniu
będzie za wysoka.
Komfort użytkowania
W "kozach", jakie pamiętamy z dawnych czasów, jedynym
sposobem, jaki pozwalał na regulację mocy grzewczej była ilość
opału. Następnie w piecach zaczęto instalować szybry, którymi
można było regulować siłę ciągu kominowego. Nieco nowszym rozwiązaniem
było wprowadzenie regulatorów wlotu powietrza do spalania.
W najbardziej nowomodnych "kozach" moc pieca sterowana
bywa poprzez termostat, jaki sam reguluje przekrój wlotu powietrza
do spalania w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Można,
więc stwierdzić, iż piece wolnostojące zostały "zautomatyzowane".
|